Allmänna tips och trix för bra hundmöten

Här är vad jag anser är de grundläggande förutsättningarna till att få lyckade hundmöten.

En av de första frågorna jag brukar ställa är, ”Hur ser den övriga promenaden ut?”. Om hunden är van att få visa vägen och bestämma när det ska luktas på olika ställen, kissa, bajsa, strosa m.m. så kommer den tycka att det är helt logiskt att den får bestämma när och hur den ska bemöta andra hundar (människor, cyklar, bilar osv) också. Se till att dela upp promenaden så att den är strukturerad större delar och där emellan bryter in med kiss/lukt-pauser på ert initiativ. Då vänjer sig hunden vid att ta era instruktioner.

Där blir positionen viktig, vi vill vara de som vägleder hunden så att denne känner det naturligt att vända sig till oss för vägledning i olika situationer. Har vi dem vid sidan om oss eller bakom så blir vi de som först möter alla hundar/människor och kan då visa hunden hur vi förväntar oss att denne bemöter dessa.

Våga stanna kvar i den jobbiga situationen och hjälp hunden att känna de känslor som uppkommer istället för att stressa vidare och dra med hunden för att det blir pinsamt eller jobbigt. Stanna upp och testa om det blir bättre av att be hunden sitta ned så att denne får chans att bearbeta sina känslor lättare.
Se till att andas undertiden och försök att få ditt inre lugn att smitta av sig.

På tal om vårt inre lugn… Dina känslor för hur du förutser att nästa hundmöte kommer bli spelar väldigt mycket större roll än vad du tror. 
”Varför går det så bra på träningarna men inte på mina vanliga promenader?”
-För att på träning så har du en väldigt mycket mer avslappnad approach där du vet att du har backup från oss om du behöver. Du behöver heller aldrig skämmas om det skulle bli ett utfall eller fundera på vad de runtomkring dig tycker eller tänker. Försök ta med dig samma känsla du har på träning hem till den vanliga promenaden. 

Vi vill också välja koppel som gör att vi får en tydlig kontakt med hunden. Utan att den blir statisk eller enformig. Vi vill inte behöva styra eller hålla tillbaka hunden med alla kraft och styrka som vi har. Vi vill kunna ha verktyg att jobba med som är lätta att vara dynamiska i så att det blir en tydlig skillnad för hundarna vad som är rätt och fel. 
För mig finns det inget bättre verktyg än retriverkopplet och det återkommer jag till i annat blogginlägg framöver.