Torsdag 11/3
Snöstorm

Hej på er! Efter lite datastrul denna vecka är vi tillbaka även här! 

Idag fick våren som vi trodde va här, ett riktigt bakslag… Snöstorm stod tydligen på schemat istället. Det var väl sådär roligt tyckte vi och hundarna 😅 Vi bestämde oss för att hänga i rastgården hela dagen där vi var lite skyddade från blåsten! 
Imorgon hoppas vi på bättre väder😍

Torsdag 4/3
Lyckliga vovvar

Idag tog vi en promenad från Ånestad-området ut mot fälten mot Söderköping. Sen stannade vi i den megastora hundrastgården som finns där! Och wow vad hundarna njöt av att få sträcka ut sig ordentligt och busa loss!😍

De njöt till fullo och Sandras och mitt ledarskap sattes på prov i och med de stora ytorna! Men det gick fint och det märks att de lärt sig hur de ska bete sig eftersom vi som tur va inte behövde lägga oss i mycket alls. Det är ju annars det svåra med stora rastgårdar, att man tappar kontrollen eftersom man inte har möjlighet att vara i närheten av dem hela tiden och kunna ”lägga sig i” om det behövs. 

Vi känner oss så tacksamma att få jobba med era hundar hela dagarna. De förgyller vår vardag och har alla en plats i våra hjärtan.❤️

Se filmen och njut av två minuter med lyckliga vovvar!

Konsultation

På eftermiddagen träffade jag sen en Australian Shepherd på 8 månader som va alldeles för söt för sitt eget bästa 😍

Husse och matte behövde hjälp med att få ordning på vissa oönskade beteenden som började gå överstyr i takt med att han blivit större och starkare. 
Främsta problemet var på promenaderna då han slet och drog i dem. Fick sprallryck emellanåt och hoppade och bet i kopplet… Matte har lite problem med ryggen vilket gör att det nu blivit en risk för henne att gå med honom.
Hon använde oftast sele och husse oftast halsband. Som så många andra kände matte ett obehag över att ha halsband på honom eftersom han drog så mycket att det lät som han skulle strypas hela promenaden. Så därav valde hon sele. Men jag förklarade då att selen är ju skapad till drag -och slädhundar som är menade att just DRA saker… Så det triggar helt enkelt dragreflexen hos hundar och gör dem starka runt bogen. 
Då är halsband bättre. Men åker det ner mot bogen hamnar det ju också i ett läge där det snarare triggar ett dragande och framkallar strypeffekten. SÅ jag introducerade dem till retriverkopplet och visade dem tekniken för det. Det kopplet sitter högt upp bakom öronen och på så sätt får man en mycket bättre kontakt med hunden och ett mer psykologiskt övertag istället för fysiskt. 
Jag frågade matte när vi gått en stund om hon kände ett obehag eftersom att det var ett så kallat ”strypkoppel”. Men hon sa att konstigt nog tyckte hon inte det alls eftersom att han inte längre drog och slet i dem, utan gick glatt och avslappnat bredvid. På så sätt ströp detta koppel honom inte alls, tillskillnad från det vanliga halsbandet. 👍🏻

Tisdag 2/3
Vårvindar

Nämen alltså vädret…❤️ Man blir så lycklig! Strålande sol idag med och sköna temperaturer. Det blev en liten diskussion innan vi gick iväg kring hur mycket man egentligen skulle ha på sig🤔 Men det slutade utan jackor i bara tjocktröjorna och det räckte gott och väl! 

Vi gick 5 km spåret i Vrinneviskogen och det va väldigt tacksamma stigar utan allt för mycket lera. Vi fick som vanligt många kommenterar av förbipasserande, om hur trevligt det ser ut och vad fint hundarna sköter sig! Alla är så förvånade och många skrattar till när de ser hela vårt gäng komma gående😂 Vi fick några hundmöten som gick bra. Det va bara Gordon och Ace som skulle försöka mopsa upp sig. Men då fick de sig varsin tillsägelse och sen var de inte ett bekymmer i de andra hundmötena sen. 
Vi insåg också under promenaden att det snart är födelsedag för HUNDKOMPANIET som 15:e mars fyller 2 år🥳  Det måste vi ju fira på något sätt! 

Passningshunden Torkel var med idag också innan han lämnades av hemma. Han kommer tillbaka redan nästa helg👏🏻 Och Ronja åkte ju hem efter en vecka hos oss igår. Hon kommer också tillbaka snart så henne behöver vi inte heller sakna allt för länge😻

Konsultation igår

Igår hann jag ju aldrig berätta om konsultationen jag var på heller. Jag va hemma hos mina kunder (som nästan varit med mig från start) som nu utökat sin flock (ännu en gång) 🥳
När jag träffade dem första gången hade de bara en äldre tant vid namn Misty. Men snart där efter kom en omplacering från Irland vid namn Newton. Han var helt tvärt om vad de var vana vid och krävde verkligen att både matte och husse stepade upp sitt game när det kom till att vara trovärdiga ledare. Men de fick efter vägledning ner stressnivån hos Newton och han har blivit en superfin och mycket mer harmonisk hund! Även om det fortfarande finns saker att jobba på så är de på helt rätt väg. Så nu tyckte matte att det va dags för ännu en utmaning och de fastnade för ännu en omplacering, Cesar. Cesar verkar vid första intrycket vara en perfekt match för deras flock. Men första 4 veckorna brukar vara lite smekmånad så vi får väl se vem han är på riktigt några veckor fram! 

Deras utmaning var dock att Newton inte riktigt uppskattade sin nya brorsa i hemmet. Och smarta som de är vill de göra rätt från början! Så redan innan Cesar hade kommit i lördags så bad de mig att komma så fort som möjligt. Det blev alltså igår, och Newton hade under de 48h hunnit visa misstycke inomhus genom att markera och göra små utfall mot Cesar inne. Ute var det dock aldrig några problem och de kunde hänga tillsammans utan problem. Så jag visste någonstans att det troligen hade något med maktbalansen inne att göra och att Newton bara försökte hävda sig. Och mycket riktigt behövde jag bara närvara och Newton skötte sig som ett ljus även inne. De lekte och gosade som att de alltid varit bästa vänner. Helt enkelt för att jag dels lärt känna Newton under deras tid med mig och han vet vad jag står för och att jag inte ”snackar skit” eller låtsas. Så han har inget att hämta med att försöka hävda sig eller låtsas va någon han egentligen inte är, bara för att han tycker att han kan det i vanliga fall. Men också för att matte och husse sänker sina axlar och kan slappna av helt när jag är där, för de vet att jag löser situationen. Men det hade troligen inte varit någon situation att lösa om de varit så avslappnade även utan mig och gjort allt de som jag vet att de kan!  
Så istället för att praktiskt lösa problemet kunde vi lugnt sitta och dricka te och diskutera hur de ska få en liknande relation till varandra där hemma mellan husse/matte och hundarna.🤗

Newton
Cesar
(tant) Misty

Måndag 1/3 
Bra start på veckan!

Strålande sol och vårkänslor dagen till ära. Vi möttes upp på parkeringen vid Himelstalundsbadet. Idag hängde också Nora med med Texas och Roxy. Hela gänget var samlat🥰

Vissa av hundarna i båda flockarna hade lite svårt att bestämma sig för vilka platser de ville gå på i början, men efter ett tag hade de flesta bestämt sig och vi behövde inte stanna för att reda ut koppeltrassel så ofta 😅

Vi fick en hel del miljöträning, bland annat gick vi förbi ett fält där det pågick någon typ av hundträning. Och alla hundar skötte det exemplariskt, även om vissa blev väldigt nyfikna av att se andra hundar springa runt på fältet.

Vi fick också möten av hästar, fotgängare, hundar och cyklar. 

Förutom det var Nicolin på en konsultation på kvällen men mer om den i morgondagens inlägg!